«Οὕς ὁ Θεός συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω»

κατά Ματθαίον ιθ'

Αφιερωμένο για να δώσει κουράγιο σε όσουν έχουν έρωτα με τη μέλισσα και τους έχουν κλαπεί κυψέλες, γιατί η μέλισσα είναι πάνω απ' όλα έρωτας.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η Γύρη και το ψωμί της μέλισσας

Γυρεοσυλλέκτριες επιστρέφουν φορτωμένες. Η πορτοκαλί είναι γύρη από ξυνίδα και η κίτρινη από βρούβες.

Η μέλισσα συλλέγει νέκταρ και μελιτώματα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των ενήλικων μελισσών και του γόνου.

 Η ανάγκες σε πρωτεΐνες, ένζυμα, αυξητικές ουσίες, σάκχαρα, λιπίδια, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ισχοστοιχεία καλύπτονται από τη γύρη και το ψωμί της μέλισσας. Η γύρη έχει σύνθεση ιδιαίτερα πολύπλοκη και δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα όλα τα συστατικά της, αν και έχουν εντοπιστεί πάνω από 50 διαφορετικές ουσίες.

Θεωρείται πως  για τη βέλτιση λειτουργία της κυψέλης απαιτείται μεγάλη ποικιλία στην εισερχόμενη γύρη για να υπάρχουν όλα τα αμινοξέα διαθέσιμα στην κυψέλη (20-22 διαφορετικά αμινοξέα).

Οι εργάτριες και συγκεκριμένα οι γυρεοσυλέκτριες συλλέγουν τη γύρη και την τοποθετούν στα κάνιστρα, τα οποία βρίσκονται στα πίσω πόδια της μέλισσας. Κατά τη διάρκεια της πτήσης συλλογής έκαστη συλλέκτρια παρουσιάζει την λεγόμενη ανθική σταθερότητα και συλλέγει γύρη μόνο από ένα είδος άνθους  και δεν πηγαίνει σε άνθη διαφορετικής ανθοφορίας (πχ. γύρη μόνο από μαργαρίτες και όχι από θρύμπα σε συγκεκριμένο ταξίδι στο λιβάδι). Επιστρέφοντας στην κυψέλη εναποθέτουν τους σβόλους της γύρης σε ένα κελί και οι εσωτερικές μέλισσες της κυψέλης, τους επεξεργάζονται προσθέτοντας ένζυμα και σχηματίζουν το λεγόμενο ψωμί της μελισσας το οποίο είναι η γύρη στην αποθηκευμένη της μορφή στην κυψέλη και θεωρείται πιο θρεπτική.



Διακρίνονται οι σβόλοι που έχουν εναποθέσει οι συλλέκτριες και δεν τους έχουν επεξεργαστεί ακόμα οι εσωτερικές μέλισσες της κυψέλης για να τους μετατρέψουν στο ψωμί της μέλισσας



Διακρίνονται: κελιά με αποθηκευμένο ψωμί της μέλισσας, η βασίλισσα και κελιά με μέλι

Σε κάθε επιθεώρηση που κάνουμε στην κυψέλη μας ενδιαφέρει- ανάμεσα στα άλλα- να δούμε και ψωμί της μέλισσας, ώστε να γνωρίζουμε αν έχει αποθέματα το μελίσσι.
Επίσης σε κάθε παραφυάδα που σχηματίζουμε πρέπει να βάλουμε και ένα πλαίσιο με αποθηκευμένο ψωμί της μέλισσας για να το χρησιμοποιήσουν για την δημιουργία του βασιλικού πολτού που θα εκθρέψει τα βασιλοκέλια και θα είναι και προμήθειες για το καλό ξεκίνημα του γόνου της παραφυάδας.

Τέλος σας κάνω δώρο μια όμορφη εικόνα για καλημέρα!

Πρόκειται για μια άγρια ορχιδέα κόρη και συγκεκριμένα την ορχιδέα κόρη την πεταλουδόμορφη, Orchis papilionacea ssp. alibertis.
Στο βάθος διακρίνεται και μία όμορφη ίριδα, η οποία έχει και μελισσοκομικό ενδιαφέρον και την οποία θα σας παρουσιάσω άμεσα.

Orchis papilionacea ssp. alibertis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου