«Οὕς ὁ Θεός συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω»

κατά Ματθαίον ιθ'

Αφιερωμένο για να δώσει κουράγιο σε όσουν έχουν έρωτα με τη μέλισσα και τους έχουν κλαπεί κυψέλες, γιατί η μέλισσα είναι πάνω απ' όλα έρωτας.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ένα σπάνιο φαινόμενο!



Αγαπητοί μου,

σήμερα είχα πάει για μία από τις τελευταίες επιθεωρήσεις πριν από το ξεχειμώνιασμα και η εικόνα ήταν ευχάριστη. Έχουν αρκετό γόνο οι μέλισσες και έχουν σχηματίσει οι περισσότερες αρκετά αποθέματα, τα οποία θα αυξηθούν κι άλλο μιας και οι μέλισσες είναι στη φάση του ξεγονέματος και τώρα θα μπουν οι τελευταίες προμήθειες.

Άλλωστε και η πρόγνωση του καιρού μας δίνει ημέρες καλοκαιρίας (στην Κρήτη) μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Έγινα μάρτυρας ενός φαινομένου που δεν είχα συναντήσει ξανά. Την επιστροφή βασίλισσας από πτήση γονιμοποίησης!

Για να πάρω την ιστορία από την αρχή: Σε ένα 8άρι μελίσσι η βασίλισσα έγινε αρρενοτόκος και στις 26 Οκτωβρίου τη θανάτωσα και ξεκίνησαν την αντικατάσταση. Είπα να την επιχειρήσω για να έχω την εμπειρία και από σιγουριά για την επάρκεια κηφήνων. Σήμερα λοιπόν 30 Νοεμβρίου την άνοιξα και ήταν τρία τα ζευγάρια μάτια που αναζητούσαν βασίλισσα μα δεν την έβρισκαν, ενώ είχε διαπιστωθεί η απουσία γόνου. Ωοτόκες εργάτριες δεν υπήρχαν και το μελίσσι ήταν πολύ ήρεμο. Το κοιτάξαμε όλο το μελίσσι 3 φορές και βασίλισσα δεν είδαμε. Δεν έδινε σημάδια ορφάνιας το μελίσσι αλλά μιας και μπαίνουμε στον Δεκέμβρη αύριο πήρα την απόφαση να το χωρίσω στα 2, είχε μείνει 6άρι καλούτσικο και είχε μέλια- γύρες. Ενίσχυσα δύο μικρές παραφυάδες που είχα φτιάξει τέλη Ιουλίου και είχαν γίνει 5άρες οργανωμένες. Αργότερα λοιπόν καθώς επιθεωρούσα μία διπλανή κυψέλη, μετά από 1 ώρα νομίζω, και ενώ έβλεπα ένα πλαίσιο, πιάνω με την άκρη του ματιού μου κάτι να προσγειώνεται στα πλαίσια με τρόπο που δεν συνηθίζουν οι μέλισσες. Αμέσως έπεσαν πάνω της μέλισσες και έπεσαν στον πάτο της κυψέλης.

---Να σημειώσω εδώ πως την είχαμε όλοι ξεγράψει τη βασίλισσα και πως μόνο ως μια απίθανη σκέψη μου πέρασε από το μυαλό πως είναι βασίλισσα αυτό που προσγειώθηκε στα πλαίσια. Μετά από 1 λεπτό άρχισε να με απασχολεί αυτό που είχα δει με την άκρη του ματιού μου και είπα να δω τί ήταν. Οι άλλοι δύο συνάδελφοι μελισσοκόμοι δεν είχαν δει τίποτα. Έβγαλα λοιπόν το επόμενο πλαίσιο, και πάνω του ήταν ένα κουβάρι μέλισσες και πλέον το πίστεψα ακόμα πιο πολύ πως είναι βασίλισσα αυτό που κουβάριασαν. Το χωρίσαμε το κουβάρι και μέσα του ήταν μια νεαρά βασίλισσα με υπέροχες πορτοκαλί ρίγες στην κοιλιά της. Δυστυχώς δεν ήταν γραφτό να υπηρετήσει σμήνος και η ζωούλα της τελείωσε σύντομα...

Πέρα από αυτό το εντυπωσιακό και θλιβερό γεγονός μου μένει πως αντικατάσταση πέρα από τις αρχές Οκτωβρίου δεν πρέπει να ξανακάνω. Εν τέλει και να ζούσε θα γεννούσε για 10 μέρες και το αρχικό μελίσσι θα είχε αποδυναμωθεί πολύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου