«Οὕς ὁ Θεός συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω»

κατά Ματθαίον ιθ'

Αφιερωμένο για να δώσει κουράγιο σε όσουν έχουν έρωτα με τη μέλισσα και τους έχουν κλαπεί κυψέλες, γιατί η μέλισσα είναι πάνω απ' όλα έρωτας.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Βασίλισσες, εργάτριες, . . .



Η όμορφη βασίλισσα επιθεωρεί το κελί και αν είναι άδειο θα το γεννήσει, ενώ αν έχει οτιδήποτε άλλο, απλά θα προχωρήσει παρακάτω.


 
 Εδώ μια άλλη βασίλισσα- κι αυτή περισυνή- περπατάει πάνω στο πλαίσιο που τη βρήκε η φωτογράφος και δικιά μου βασίλισσα (!) Λούκου Ειρήνη




 Τρίτη βασίλισσα του αφιερώματος- κι αυτή περισυνή και πάρα πολύ παραγωγική- και αν δεν με απατά η μνήμη μου πήρε και το πάτωμά της σήμερα.

Κάθε μελισσοκομείο έχει και τα προβλήματά του...
Εδώ υπάρχει ασκόσφαιρα και μετά από δύο ταίσματα με σιρόπι η κατάσταση βελτιώθηκε πολύ. (Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από την περασμένη εβδομάδα)


  
Έπειτα από την επιθεώρηση της κυψέλης με την ασκόσφαιρα, ακολούθησε αποστείρωση του ξέστρου... μέσα στο καπνιστήρι! Προσοχή να βγεί φλόγα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μην το επιχειρήσετε το καλοκαίρι, καθώς ενδεχόμενες καύτρες μπορεί να προκαλέσουν φωτιά. Εναλλακτικάμπορείτε να αποστειρώσετε με τον αναπτήρα.




Εργάτρια μελισσούλα σε άνθος φασκομηλιάς (1)



Εργάτρια μελισσούλα σε άνθος φασκομηλιάς (2)





Το περίφημο ψωμί της μέλισσας



Και τέλος μια φωτογραφία γενικού περιεχομένου: εργάτριες, κηφήνες, εργατικός γόνος και κηφηνόγονος. 
Παρατηρήστε πως στο ίδιο μελίσσι υπάρχουν μέλισσες με διαφορετικά χρώματα στην κοιλιά. Αυτό συμβαίνει γιατί η βασίλισσα αποθηκεύει σπερματοζωάρια από πολλούς διαφορετικούς κηφήνες!

2 σχόλια:

ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΥΚΟΥ είπε...

Καλημέρα,
Φαίνεται ότι ήταν πολύ καλή επίσκεψη και σας έδωσε υπέροχες φωτογραφίες.
Θα μπορούσες να μου δώσεις μερικές διευκρινήσεις?
1ον το ψωμί της μέλισσας τι είναι? Δεν το έχω ξανακούσει.
2ον η ασκόσφαιρα είναι ασθένειά του γόνου αν δεν κάνω λάθος, αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία είναι ο γόνος? Και τα διάφορα χρώματα που έχει (λευκά, γκρι, μαύρα) δηλώνουν κάτι?
3ον στην τελευταία φωτογραφία δίνεις πάρα πολύ πληροφορία που δεν μπορώ να την αναγνωρίσω. Τις εργάτριες τις βλέπω, όπως και το γόνο και τα φουσκωτά κελιά πρέπει να είναι ο κηφηνόγονος, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω τους διαφορετικούς χρωματισμούς στις εργάτριες. Και αυτό δεν έχει να κάνει και από το αν η μέλισσα είναι καλοκαιρινή ή χειμερινή?

Ελπίζω να μην σε ζάλισα πολύ.
Ήθελα επίσης να πω ότι είναι υπέροχο το blog και μου αρέσει που είναι πιο φωτογραφικό.
Ίσως θα ήθελα μεγαλύτερη επεξήγηση στην κάθε φωτογραφία. Ίσως έχει να κάνει με το ότι είμαι καινούργια στη μελισσοκομία.
Καλή συνέχεια στην υπέροχη δουλειά που κάνεις και περιμένω τις απαντήσεις σου.

Unknown είπε...

Καλημέρα.

1. το ψωμί της μέλισσας είναι γύρη με ένζυμα που προσθέτουν οι μέλισσες και κάνυν τη γύρη πιο θρεπτική

2. ναι η ασκόσφαιρα είναι ασθένεια του γόνου και ότι φαίνεται στη φωτογραφία είναι γόνος που έχει ασβεστοποιηθεί- μουμιοποιηθεί. Η αρρώστια προκαλείται από έναν μύκητα. Τα σπόρια του μύκητα υπάρχουν σε κάποιες ασβεστοποιημένες λάβρες και προσδίδουν αυτό το πράσινο- γκρι χρώμα

3. στην τελευταία φωτογραφία: οι εργάτριες είναι αυτές με το μικρότερο μέγεθος, ενώ οι κηφήνες είναι πιο μεγάλοι σωματικά. Αντίστοιχα και ο κηφηνόγονος έχει μεγαλύτερο μέγεθος και σε διάμετρο κελιού και σε βάθος, καθώς εξέχει από τον εργατικό γόνο.

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!

Δημοσίευση σχολίου